ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Σύνδεση Μελών

Τηλ: 210-4110595 | e-mail: pedbirds@otenet.gr

MINERALS

 

Η σημασία της μουσειακής εκπαίδευσης

Το Μουσείο των εκπαιδευτηρίων «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ» έγινε με σκοπό οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με ιδιωτικές συλλογές και να μυηθούν στην ουσία της μουσειακής εκπαίδευσης. Στο πνεύμα αυτό έχουν φιλοξενηθεί οι παρακάτω Εκθέσεις-Αφιερώματα:

Έκθεση με θέμα:

 

Ανακαλύπτω την αρχαία ελληνική τεχνολογία

 

Συλλογή Διονυσίου Κριάρη


 Σχολικό έτος 2018-2019


Λίγα λόγια για την Έκθεση

Η εκπαιδευτική έκθεση με τίτλο: “Ανακαλύπτω την αρχαία ελληνική τεχνολογία”, αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα δειγματοληπτική περιήγηση στον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό μέσα από σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας όπως η μετατροπή της θερμικής ενέργειας σε κινητική, η μέτρηση του χρόνου, οι υπολογιστικές μηχανές, η ναυτική τεχνολογία, η ιατρική επιστήμη, κ.ά.

 

Ο εκπαιδευτικός στόχος είναι οι μαθητές του σχολείου και γενικότερα οι επισκέπτες με  αφορμή το υλικό των προθηκών να έρθουν σε επαφή με σημαντικά θέματα που αφορούν την Ιστορία, τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό, την προσφορά του στην ανθρωπότητα, την έννοια της Τεχνολογίας και της προόδου, κατανοώντας παράλληλα και την έννοια της εξελικτικής πορείας των ανθρώπινων επιτευγμάτων. 

 

Η Έκθεση αποτελείται από τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Πολεμικές μηχανές (Αρχαία Ελλάδα - Βυζάντιο)
  • Μέτρηση του Χρόνου (Ηλιακά ωρολόγια - αστρολάβοι)
  • Το τεχνολογικό θαύμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
  • Αιολόσφαιρα (μετατροπή της θερμικής ενέργειας σε κινητική)
  • Ναυτική τεχνολογία
  • Τεχνολογίες άντλησης νερού
  • Ιατρική τεχνολογία

 

Έκθεση με θέμα:

 

Αλχημείες της σκουριάς

Έκθεση γλυπτών του Jean-Jacques Tesson

 


 Σχολικό έτος 2015-2016


Λίγα λόγια για την Έκθεση

Το σχολικό έτος 2015-2016 φιλοξενήθηκε στο μουσειακό χώρο του Δημοτικού Σχολείου «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ», έκθεση έργων γλυπτικής του Γάλλου καλλιτέχνη, Jean-Jacques Tesson με θέμα: «Αλχημείες της σκουριάς». Ο Jean-Jacques Tesson κατάγεται από τη Βουργουδία της Γαλλίας και μένει μόνιμα εδώ και 25 χρόνια στην Αίγινα. Είναι σκηνοθέτης και διευθυντής της θεατρικής ομάδας θεάτρου δρόμου (ΠΑΙΖΩ-ΔΡΟΜΟΣ). Ασχολείται επίσης με «κατασκευές» με υλικά από σκουριασμένα σίδερα, ρουλεμάν, γρανάζια, βίδες, παλιά εργαλεία κ.ά., προσφέροντάς τους μία «δεύτερη ευκαιρία», μια καινούργια ζωή. Σε μερικές κατασκευές, «σκουριά και αρμύρα» συμβαδίζουν κι αυτό διότι προέρχονται από την Αίγινα, το νησί που ζει μόνιμα ο Jean-Jacques Tesson. Οι ευφάνταστες κατασκευές του από διαμελισμένες καρίνες και τσακισμένες βάρκες αποτελούν τροφή για την αναλυτικοσυνθετική σκέψη παιδιών και μεγάλων παραπέμποντας σε θρύλους, μύθους ή σε γνωστά έργα Τέχνης ή απλώς σε διάφορα παιχνιδίσματα της φαντασίας του καλλιτέχνη.

 

Με αφορμή το έργο του Γάλλου καλλιτέχνη πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα τις πλαστικές Τέχνες, την ανακύκλωση των υλικών τα μηνύματα των έργων, όπως και διαγωνισμός δημιουργικής γραφής με ιστορίες εμπνευσμένες από τα έργα του Μουσείου μας.

 

 

Τα Σφουγγάρια

διηγούνται την Ιστορία τους

 

Λίγα λόγια για τη Μουσειακή Έκθεση

Η μουσειακή έκθεση με θέμα: «Τα σφουγγάρια διηγούνται την ιστορία τους» η οποία παρουσιάστηκε το σχολικό έτος 2014-2015 στην «Παιδαγωγική» είχε ως σκοπό οι μαθητές  να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των σπογγαλιέων του χθες που όργωσαν τις θάλασσες του κόσμου, να γνωρίσουν τη δύσκολη ζωή τους, τον τρόπο με τον οποίο έβγαζαν τα σφουγγάρια από τις θάλασσες, τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν, ήθη και έθιμα που σχετίζονται με αυτό το επάγγελμα, όπως και ορισμένες καλλιτεχνικές αποτυπώσεις που αναφέρονται σε αυτή τη δραστηριότητα.

Η έκθεση περιλάμβανε σπάνιο υλικό από οικογένειες σφουγγαράδων της Ερμιόνης. Επίσης εκπρόσωπος του λαογραφικού Μουσείου Καλύμνου επισκέφθηκε το εκπαιδευτήριο έχοντας μαζί του την αυθεντική στολή των σφουγγαράδων την οποία παρουσίαζε ζωντανά, εξηγώντας βήμα-βήμα στους μαθητές πώς οι σπογγαλιείς φορούσαν το σκάφανδρο, πώς αυτό τροφοδοτείτο με οξυγόνο, κ.ά.

Όλο αυτό το υλικό αξιοποιήθηκε στη σχολική τάξη συνδεόμενο διαθεματικά με τα μαθήματα της Γλώσσας (επαφή με διάφορα λογοτεχνικά κείμενα με θέμα τους σφουγγαράδες, σύνθεση ποιημάτων με θέμα τα σφουγγάρια εμπνεόμενοι από την ιαπωνική ποίηση Χάι Κου), των Μαθηματικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Ιστορίας, των Καλλιτεχνικών (συνθέσεις με θέμα τα σφουγγάρια), της Μουσικής (επαφή με παραδοσιακά τραγούδια και γενικά με τη λαογραφία των σφουγγαριών) και της Φυσικής Αγωγής (εκμάθηση του παραδοσιακού χορού του μηχανικού).    

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της έκθεσης και ιδιαίτερα στις κυρίες Μαρία Τράκη και Βιβή Σκούρτη.

 

designed by

© 2021 Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική - Birds