ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Σύνδεση Μελών

Τηλ: 210-4110595 | e-mail: pedbirds@otenet.gr

Η σημασία της μουσειακής εκπαίδευσης

Το Μουσείο των εκπαιδευτηρίων «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ» έγινε με σκοπό οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με ιδιωτικές συλλογές και να μυηθούν στην ουσία της μουσειακής εκπαίδευσης. Στο πνεύμα αυτό έχουν φιλοξενηθεί οι παρακάτω Εκθέσεις-Αφιερώματα:

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το σχολείο διαθέτει και τη δική του μόνιμη έκθεση με θέμα: « Εικόνα, Ήχος, Γραφή από το Χθες »η οποία περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες αντικειμένων από όλο το φάσμα του προηγούμενου αιώνα, όπως επίσης και αρκετά αντικείμενα του 19ου αιώνα. 

Οι κατηγορίες των αντικειμένων: α) φωτογραφικές μηχανές, μηχανές λήψεις και προβολής κινηματογράφου, β) ​​παλιά ραδιόφωνα και άλλα παλαιά μηχανήματα παραγωγής ήχου, γ) γραφομηχανές, πολύγραφο και δ) παλαιά σχολικά είδη.

Η Έκθεση τμήματος της συλλογής Γεωργίου και Νικολάου Τούντα με Ναυτικά και Ναυπηγοεπισκευαστικά Εργαλεία  η οποία παρουσιάστηκε στο μουσειακό χώρο του σχολείου το σχολικό έτος 2012-2013 είχε ως σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με τα αντικείμενα του πλοίου του «χθες». 

Επίσης στους στόχους μας ήταν τα σπάνια εκθέματα να λειτουργήσουν ως αφορμή για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για μία διαθεματική προσέγγιση, μέσα και έξω από τη σχολική τάξη, του θέματος «Ναυτοσύνη» που αποτελεί μέρος τόσο της αρχαίας, της μεσαιωνικής και της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, όσο και της τοπικής ιστορίας της πόλης μας, του Πειραιά. 

Τα εκθέματα χωρίστηκαν στις εξής κατηγορίες και υποκατηγορίες: α) Όργανα γέφυρας πλοίου, β) ​​Όργανα καταστρώματος, β.1) Όργανα καταστρώματος (σωστικά), γ) Όργανα μηχανής και δ) Ναυπηγοεπισκευαστικά εργαλεία.

Η Έκθεση-Αφιέρωμα στον Γρηγόριο Ξενόπουλο η οποία οργανώθηκε σε  συνεργασία με τις εκδόσεις αδελφοί Βλάσση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Στο μουσειακό χώρο του σχολείου εκτέθηκαν πολύ σπάνιες εκδόσεις έργων του Γρηγόριου Ξενόπουλου, και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του και τις παραστάσεις των θεατρικών του έργων.

Επίσης οργανώθηκε φιλολογική βραδιά στην οποία παρουσιάστηκε η πνευματική προσφορά και η παιδαγωγική αξία του έργου του Ξενόπουλου. Την ίδια βραδιά η θεατρική ομάδα του σχολείου παρουσίασε ορισμένα δραματοποιημένα διηγήματα του Ζακυνθινού λογοτέχνη.

designed by

© 2019 Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική - Birds