ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Σύνδεση Μελών

Τηλ: 210-4110595 | e-mail: pedbirds@otenet.gr

Τα Σφουγγάρια

διηγούνται την Ιστορία τους

 

Λίγα λόγια για τη Μουσειακή Έκθεση

Η μουσειακή έκθεση με θέμα: «Τα σφουγγάρια διηγούνται την ιστορία τους» η οποία παρουσιάστηκε το σχολικό έτος 2014-2015 στην «Παιδαγωγική» είχε ως σκοπό οι μαθητές  να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των σπογγαλιέων του χθες που όργωσαν τις θάλασσες του κόσμου, να γνωρίσουν τη δύσκολη ζωή τους, τον τρόπο με τον οποίο έβγαζαν τα σφουγγάρια από τις θάλασσες, τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν, ήθη και έθιμα που σχετίζονται με αυτό το επάγγελμα, όπως και ορισμένες καλλιτεχνικές αποτυπώσεις που αναφέρονται σε αυτή τη δραστηριότητα.

Η έκθεση περιλάμβανε σπάνιο υλικό από οικογένειες σφουγγαράδων της Ερμιόνης. Επίσης εκπρόσωπος του λαογραφικού Μουσείου Καλύμνου επισκέφθηκε το εκπαιδευτήριο έχοντας μαζί του την αυθεντική στολή των σφουγγαράδων την οποία παρουσίαζε ζωντανά, εξηγώντας βήμα-βήμα στους μαθητές πώς οι σπογγαλιείς φορούσαν το σκάφανδρο, πώς αυτό τροφοδοτείτο με οξυγόνο, κ.ά.

Όλο αυτό το υλικό αξιοποιήθηκε στη σχολική τάξη συνδεόμενο διαθεματικά με τα μαθήματα της Γλώσσας (επαφή με διάφορα λογοτεχνικά κείμενα με θέμα τους σφουγγαράδες, σύνθεση ποιημάτων με θέμα τα σφουγγάρια εμπνεόμενοι από την ιαπωνική ποίηση Χάι Κου), των Μαθηματικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Ιστορίας, των Καλλιτεχνικών (συνθέσεις με θέμα τα σφουγγάρια), της Μουσικής (επαφή με παραδοσιακά τραγούδια και γενικά με τη λαογραφία των σφουγγαριών) και της Φυσικής Αγωγής (εκμάθηση του παραδοσιακού χορού του μηχανικού).    

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της έκθεσης και ιδιαίτερα στις κυρίες Μαρία Τράκη και Βιβή Σκούρτη.

 

designed by

© 2021 Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική - Birds