Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές
Στο πλαίσιο των κοινών εκπαιδευτικών δράσεων των εκπαιδευτηρίων μας “ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ - BIRDS”, στρέψαμε εφέτος το ενδιαφέρον μας στη λαϊκή μας παράδοση και γενικότερα στην πλούσια ελληνική λαογραφία, σχεδιάζοντας μία σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για όλους τους μαθητές μας με σκοπό να διευρύνουμε τους πνευματικούς ορίζοντες των παιδιών με πολλαπλά ερεθίσματα που σχετίζονται με τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Παράδοση, την Ιστορία, τη Γεωγραφία, τις Τέχνες, κ.ά.
Επιστέγασμα αυτής της συνολικής προσπάθειας είναι η φιλοξενία στον Μουσειακό Χώρο των εκπαιδευτηρίων μας μίας πολύ ενδιαφέρουσας συλλογής με κούκλες με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές η οποία οργανώθηκε με γνώση, ιστορική τεκμηρίωση και πολύ μεράκι, χάρις στις φροντίδες της υπεύθυνης του Μουσείου Παιχνιδιών Ερμιόνης, Μαρίας Τράκη η οποία μας παραχώρησε για τις ανάγκες της μουσειακής έκθεσης ένα σημαντικό μέρος της συλλογής με κούκλες του Μουσείου Παιχνιδιών του Ερμιονικού Συνδέσμου. Ευχαριστούμε επίσης ιδιαίτερα την συλλέκτρια, Νταίζυ Σκαραμαγκά για την παραχώρηση μέρους της συλλογής της, όπως και την κυρία Αγγελική Λαλούση για τον δανεισμό της κούκλας με την παραδοσιακή φορεσιά της Σαλαμίνας.
Επίσης αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στο εικαστικό έργο με ναΐβ χαρακτηριστικά της γνωστής λαϊκής ζωγράφου Ανθούλας Λαζαρίδου-Δουρούκου (1926-2021) με λαϊκές παραδοσιακές φορεσιές ένα δείγμα του οποίου κοσμεί την έκθεσή μας. Επίσης στην έκθεσή μας υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα δείγματα όπως ένα αυθεντικό ανδρικό παραδοσιακό γιλέκο του 1802, ένα αναπαλαιωμένο μαντήλι γυναικείας φορεσιάς της Ερμιόνης, μία ανδρική κούκλα - νησιώτης βρακοφόρος σε φυσική διάσταση, κ.ά. Τις προθήκες πλαισιώνουν παλαιοί χάρτες - των αντίστοιχων με τις παραδοσιακές στολές που παρουσιάζονται – περιοχών.
Όλοι οι μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση η οποία αναφέρεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του έξω ελληνισμού (Ιόνια νησιά, Αττική, Βοιωτία, Ύδρα – Σπέτσες – Ερμιονίδα, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Μακεδονία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη, Βυζάντιο, Πόντος, Μικρά Ασία), να θαυμάσουν τα εκθέματα, να μάθουν για την ποικιλομορφία των ενδυμάτων, λαμβάνοντας μέρος στη συνέχεια σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν ειδικά σχεδιαστεί από τους εκπαιδευτικούς.
Gallery

Αλεξάνδρεια Μακεδονίας (γιδάς)

Αλεξάνδρεια Μακεδονίας 1

Αλεξάνδρεια Μακεδονίας 2

Αμαλία 1

Αμαλία 2

Αρχόντισα Μακεδονίας

Αττική - νυφική φορεσιά (τηλεκάρτα)

Βυζαντινή φορεσιά

Έργα Ανθούλας Δουρούκου

Εύζωνας

Ήπειρος

Ηπειρώτικες φορεσιές

Ιθάκη

Ικόνιο Μ. Ασίας, λαϊκή φορεσιά

Κέρκυρα 1

Κέρκυρα 2

Κούλουρη (Σαλαμίνα)

Κρήτη

Κυκλάδες και Κρήτη

Κως

Λευκάδα

Μαντώ Μαυρογένους

Μέτσοβο

Μπουμπουλίνα

Νάουσα

Νησιώτης - βρακοφόρος

Παραδοσιακό γιλέκο του 1803

Πόντος ανδρική φορεσιά

Πρέβεζα